19 Şubat 2009 Perşembe

Geçmişte yaşadıklarım geleceğimi belirlemesin lütfen - 1

En başta söylemem gereken şey; ben klasik bir apartman çocuğuydum, sürekli evde kitap okuyan, mahalleden pek arkadaşı olmayan, birazcık hareketlensem "Aman kızım düşersin" filan, bunlarla büyüyen bir çocuk. Dolayısıyla yürürken düşmezsem toprağa değmişliğim yoktur. Öyle ağaçlara tırmanmalar, olmamış meyveyi yemeler filan bilmem, benim için meyve sebze de manavda yetişir zaten, öncesi yoktur, olmamıştır.
İşte doğadan, tarımdan bu kadar bihaberken geçen sene yeni evimizin büyük balkonunda sebze yetiştirmeye heves ettim. Nerden çıkar bu heves? O ayrı bir yazı konusu..Ve tabii bir apartman çocuğu/ şehir insanı bu durumda ne yapar, hemen en yakın Bauhaus'a gittim. Oradan hızımı alamayıp bu sefer Göztepe/Kuyubaşı'nda gayet büyük bir seraya yöneldim. Böylece saksı, toprak, Anadolu marka domates, biber tohumları, şık sprey sulayıcılar, oyuncaklı korkuluklar filan, her şey tamam. Hatta beceremem diye her şeyi o serada saksılara diktirdim, aman aman daha doğal olsun dedim, paket toprak değil seranın kendi hazırladığı toprak karışımını istedim, vs. Herşeyin başında da durdum, seyrettim, tamam dedim, süper oldu, bunlar büyür, ben de yazın taze domates, biber yerim, eve gelen insanlara da saksıdan koparır özendiririm artık.
Tabii o saksılar balkona yerleşti, kocamla ben her evli ve çocuksuz çift gibi ilgimizi yönlendirecek bir şey bulduk ya, işten gece 12'de bile gelsek her gün suluyoruz, aa ne güzel çıktılar, yeşerdiler, boy attılar, yahu bunlar ne kadar uzuyorlar, vs derken bizim bitkiler incecik gövdeleriyle 1-1.2m oldular. 1 ay kadar sonra minicik çiçekler açtılar ve ondan 1 ay sonra da ilk domateslerimiz oluşmaya başladı. Tabii biz bunu törenlerle kutladık, herkese anlattık. Ama zaman geçtikçe bir anormallik olduğunu sezmeye başladık, bizim domatesler 1cm olunca simsiyah oluyor, büyümüyor, öylece kalıyordu. Bir yandan buna üzülürken bir gece de tırtılları fark ettik, ben tabii apartman çocuğuyum ya, acaip huylandım, bir yandan da çok sinirlendim, balkonumda hijyen şartlarında yetişen domateslerimi tırtıllar nasıl bulurlar diye. Kocam her gece balkonda elinde chopstickler -çin yemeği çubukları- tırtıl avına çıktı. Neyse her şey temizlendi ben bu arada internette çeşitli forumlara girip domateslerime derman aramaya başladım. Sonunda profesyonellerin de girdiği bahceselforumsel sitesinde birileri benimle ilgilendi -daha doğrusu acıdı- sorular sordular, şöyle mi yaptın, bunu mu verdin, allah allah böylesini hiç duymadık; ben de vicdan azabı içinde anlatıyorum, sonunda biri dedi ki "O sizin yetiştirdikleriniz domates filan değil, bi resmini çekin yollayın da ben ne yetiştiriyorsunuzuz söyliyim size"
Ben fotoları çekip yolladım ve cevap geldi, benimkiler köpek üzümü diye yabani bir bitkiymiş...Forumdakiler bana uzuun uzuun gülmüşlerdir herhalde. Neyse, çok bozuldum, yabani bitkileri söktüm attım, domateslerimi yine ekolojik ürünler satan manavdan aldım ve bu konuyu kapattım. Daha doğrusu kapattığımı sandım.

9 yorum:

  1. anlatımınıza bayıldım. aman diyim, yazmayı bırakmayın sakın. bağlantıyı hemen ekledim, takibinizdeyim.

    selamlar
    nalan

    YanıtlaSil
  2. Ben de ben de!
    :)
    Devam!
    Ellerinize, klavyenize sağlık!

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkür ederim, başıma gelenler trajikomik olsa da :)

    YanıtlaSil
  4. Lütfen yazılarınıza devam edin. Haftanın bu stresli son gününde yazınızla neşe bulduk, güldük.
    Yılmadan, sıkılmadan Pembe Domates'e devam. Bizler elimizden geldiğince yardıma hazırız. Buradayız. :)

    YanıtlaSil
  5. Azmin elinden ne kurtulabilmiş ki. Muhakkak senin de domateslerin kızaracak, ya da alışılagelmiş sebze renklerinde tercih edilmemesine rağmen bu kezlik gayet tatminkar bir tonda pembeleşecektir. Enişteye sabırlar, ne diyeyim ben...

    YanıtlaSil
  6. geçmiş olsun. ben pencere önü bitkileri diye bir şeyden almıştım bir zamanlar, sanırsam bauhaus tan. herşeyi hazır, toprağı tohumu gübresi. sen sadece suluyorsun. onu bile öldürmüştüm. nesini yanlış yaptığımı da bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  7. Yılmak üretime devam.Kolay gelsin. Bu sene bende ilk tohumlarımı aldım PDA tohumlarını dört gün oluyor ektim. 1.5 -- 2.0 cm oldular.

    YanıtlaSil
  8. Anlatiminiz harika, lutfen yazmaya devam edin. Sabahin bu saatinde kizimla birlikte o kadar cok gulduk ki, ust katta uyuyan esim kostura kostura geldi. Ben de saatlerdir netten bu isler nasil yapiliyor diye arastiriyordum, butun yorgunlugumu attim sayenizde. Kisacasi ben de bu yil icin tohumlarimi hazirliyorum. Rehberlik sizden, ne de olsa bayagi tecrubeniz olmus. Takipcinizim. SEVGILER.

    YanıtlaSil
  9. Az once gecenin bir vakti yazdim, ama yorumumda 20.48 de yazdim gibi gorunuyor, yanlis anlasilmasin atmadim. Ingiltere'de su an saat sabah 4.55 :) Sevgiyle Kalin.

    YanıtlaSil